Gesponsorde links

Muziek streamen

muziek streamen SpotifyStreamen is het nieuwe downloaden.
Handig, snel, legaal en bovendien in sommige gevallen helemaal gratis. Wil je alles weten over muziek streamen? Kijk dan eens hier:

Wat is MP3

MP3 is de naam van een muziekbestand dat gecodeerd is met behulp van de MPEG-1 Layer 3 codec. Deze codec maakt onderdeel uit van MPEG standaard uit 1992. De eerste MP3 bestanden werden voor het eerst gemaak in 1994. Tegenwoordig wordt de term MP3 vooral gebruikt als afkorting voor muziek die je gratis van internet kunt downloaden.

mp3-bestandsformaat-muziek-downloaden

MP3 speler

Het MP3 bestandsformaat werd ontworpen door een groep Duitse onderzoekers die werkten voor het Fraunhofer instituut. Een van die onderzoekers promoveerde zelfs op het ontwikkelen van de MP3 standaard. Deze Duitser ontving voor het ontwikkelen van MP3 een wetenschappelijke prijs in Duitsland.

MP3 onderscheidt zich van andere muziek formaten doordat het de bestandsgrootte van een muziekbestand met een factor 10 tot 15 verkleint. Dit doet de MP3 codec door het weglaten van delen van de muziek bestand die het menselijk oor toch niet hoort. Zo haalt MP3 delen van het geluid dat rondom een harde toon ligt weg, omdat het menselijk oor die omliggende tonen niet hoort. Daarnaast maakt MP3 ook gebruik van andere manieren van compressie. Zo wordt informatie van het linker- en rechterkanaal van het muziekbestand maar een keer opgeslagen.

Geluidskwaliteit van MP3

Nadeel van MP3 is dat de muziek ‘lossy’ is. Dit betekent dat zodra je van een muziek cd een mp3 bestand maakt er geluid verloren gaat. Dit geluid kan nooit meer teruggeplaatst worden en daarom klinken mp3 bestanden als je ze goed beluistert net iets vlakker klinken dan het origineel. Deze verschillen tussen mp3 bestanden en muziek bestanden van een audio cd zijn echter zo klein dat maar weinig mensen ze horen. Pas als je muziekbestanden meerdere keren naar mp3 bestanden omzet wordt het kwaliteitsverschil hoorbaar.

Het is ook mogelijk om muziek naar mp3 om te zetten zonder dat de kwaliteit achteruit gaat. Dit noem je lossless comprimeren. Door op deze manier je muziek om te zetten naar mp3 wordt er in elk stukje van het mp3 bestand een volume aangegeven. Door dat volume achteraf te wijzigen kan de kwaliteit van het mp3 bestand weer worden teruggebracht naar de originele geluidskwaliteit.

MP3 en Bitrate

Als je zelf goede kwaliteit MP3 bestanden wilt maken van je muziek cd’s dan is het aan te raden een bitrate van tenminste 192kbps te gebruiken. Je krijgt dan muziekbestanden die van goede kwaliteit zijn en die je op mp3 speler kunt afspelen zonder dat je kwaliteitsverschil hoort. Wil je zeker zijn van je zaak dan kun je zelfs kiezen voor een bitrate van 256 kilobit per seconde. Bij deze bitrate is het MP3 bestand van zo’n hoge kwaliteit dat je het verschil met het originele muziekbestand niet hoort.

MP3 bestanden kun je maken met bitrates die altijd een veelvoud zijn van 32. Op 32 kilobit klinkt een mp3 wel heel slecht. Heb je een hogere bitrate dan wordt de kwaliteit steeds beter. Een standaard mp3 bestand wordt op 128 kilobit gecodeerd en is dan 11 keer zo klein als het originele bestand in .wav formaat (geript van cd). Als je mp3 bestanden maakt van 128 kilobit dan moet je per minuut muziek rekenen op ongeveer 1 megabyte aan bestandsgrootte.