Gesponsorde links

Muziek streamen

muziek streamen SpotifyStreamen is het nieuwe downloaden.
Handig, snel, legaal en bovendien in sommige gevallen helemaal gratis. Wil je alles weten over muziek streamen? Kijk dan eens hier:

Sonos Play:3 en Play:5 review

Sonos is een Amerikaanse fabrikant van kwalitatief hoogstaande mediaspelers. Het bedrijf is gespecialiseerd in muziek-systemen die in meerdere kamers gebruikt kunnen en de muziek via wifi (draadloos internet) verspreiden. De Sonos spelers in je hele huis kunnen daarnaast centraal bediend worden. Om de mediaspelers centraal te laten bedienen heeft Sonos applicaties ontwikkeld voor iPad, iPhone, Android, Windows en Apple. Daarnaast kun je met Sonos mediaspelers muziek streamen van een groot aantal streaming-services zoals Spotify en Deezer.

Een overzicht van de mediaspelers van Sonos

Alle mediaspelers van Sonos

Van Sonos Nederland ontving de redactie van gratismuziekdownload.nl een drietal mediaspelers en daarnaast een zogenaamde bridge om de mediaspelers op een draadloos netwerk aan te sluiten. Verder zaten er in het grote pakket van Sonos nog een aantal kleine gadgets waaronder een USB stick met afbeeldingen en specificaties.

Na het uitpakken van de dozen waarin de spelers verpakt waren viel vooral de degelijkheid van de spelers op. Ook het design van zowel de Play:3 als Play:5 mag er zijn. Door de strakke lijnen en het minimalistische design passen ze naadloos in bijna elk interieur. Design en degelijkheid zijn belangrijke eigenschappen van een mediaspeler maar waar het natuurlijk vooral om gaat is natuurlijk de geluidskwaliteit.

Installatie

De installatie leek op het eerste gezicht vrij eenvoudig. Eerst moest de bridge aangesloten worden op de router. Daarna de Play:3 en Play:5 mediaspelers plaatsen en deze via de Android applicatie aanmelden op de Brigde. Daarna zou in princpie de installatie klaar moeten zijn en zouden de mediaspelers klaar moeten zijn voor het eerste gebruik.

Helaas viel de installatie van de Sonos apparaten in de praktijk tegen. Dit lag niet aan de prima software en installatie-handleiding van Sonos. Na research op internet bleek dat de Experia Modem van KPN voor problemen kon zorgen bij de onderlinge communicatie tussen de Sonos brigde en de Play:3 en Play:5 mediaspelers. Gelukkig bleek de oplossing vrij eenvoudig: na het aanzetten van de UPnP functionaliteit in de Experiabox van KPN bleken de Sonos mediaspelers probleemloos herkend te worden.

Om muziek af te spelen via een Sonos mediaspeler moet die muziek bereikbaar zijn via een (draadloos) netwerk. Je kunt bijvoorbeeld een map op je computer delen en in deze map alle muziek te plaatsen die je gratis hebt gedownload. Daarnaast kun je ook een map op een NAS delen en daar je muziek plaatsen. Als je eenmaal de muziek beschikbaar hebt gemaakt kun je in de Sonos applicatie aangeven welke map het programma mag gebruiken om muziek uit te halen om af te spelen.

Streaming muziek op Sonos Speler

Spotify Software op Sonos

Spotify en Sonos: de perfecte combi

Naast het afspelen van muziek die in je lokale netwerk beschikbaar is kun je met Sonos ook muziek afspelen via verschillende muziek streaming services. Zo is het mogelijk om Deezer, Spotify en Pandora te activeren op je Sonos spelers om zo muziek af te spelen uit de grote catalogi die deze bedrijven aanbieden.

Omdat de grote streaming diensten meer muziek aanbieden dan de gemiddelde gebruiker ooit kan downloaden is het installeren van streaming muziek op een Sonos speler natuurlijk erg handig. Helaas leek in eerste instantie de installatie van Spotify niet te lukken op de Sonos spelers die we ontvingen. De optie voor Spotify ontbrak helemaal in het menu van de applicatie. Maar ook bij dit tweede probleem tijdens de installatie van de Sonos spelers bleek eenvoudig op te lossen: na een automatische update van de software op de Play:3 en Play:5 bleek de Spotify optie ineens wel in het menu te zitten.

Na de software update was het installeren van Spotify een fluitje van een cent. Het enige dat nodig bleek te zijn was het invoeren van de gebruikersnaam en het wachtwoord om zo toegang te krijgen tot de catalogus van Spotify. Een nadeel: om muziek te streamen Spotify naar je Sonos spelers moet je wel over een betaald abonnement op deze muziek dienst beschikken. Of dit voor de andere streaming muziek diensten ook geldt hebben we niet kunnen onderzoeken.

Sonos Play:3 en Play:5 ervaringen

De Sonos muziekspelers hebben een aantal weken hun kwaliteiten mogen laten horen op de redactie van gratismuziekdownload.nl. En eerlijk is eerlijk, wij zijn onder de indruk van Sonos. Het geluid dat beide Play:3 spelers in stereo laten horen is prima en ook de Play:5 laat prima diep geluid horen. Ook de software, die wij vooral gebruiken om een Android tablet, blinkt uit in gebruikersvriendelijkheid. De installatie was ietwat problematisch maar na een simpele aanpassing bleek die installatie verder een eitje te zijn.

Iets minder te spreken zijn we over de Spotify functionaliteit op de Sonos Play:3 en Play:5. Regelmatig haperde de muziek stream die de spelers liet horen. De oorzaak van dit probleem lijkt trouwens bij Spotify te liggen, maar hoe dan ook is het erg vervelend om streaming muziek met haperingen te luisteren. Afgezien van dit probleem zijn we echter prima te spreken over de Sonos spelers. Ben je op zoek naar een goede, degelijke en betaalbare muziek-speler die gemakkelijk te bedienen is? Dan is een Sonos Play:3 of Play:5 een echte aanrader. Je koopt de apparaten in de Sonos Shop op internet.