Na een juridische strijd van bijna 10 jaar heeft de Amerikaan Joel Tenenbaum zijn rechtszaak verloren. Inzet: een boete van ruim een half miljoen voor het gratis downloaden en verspreiden van 30 liedjes. Tenenbaum maakt zich hier in 2004 aan schuldig, hij downloadde via Kazaa waarop de download software de liedjes automatisch verder verspreidde.
In eerste instantie eisten vijf grote platenmaatschappijen 3500 dollar voor het gratis downloaden en verder verspreiden van de 30 liedjes die werden uitgebracht door artiesten die de maatschappijen onder contract hadden. De student ging daar niet mee akkoord waarop een rechtszaak werd gestart.
Die begon pas echt in 2009, ruim vijf jaar na het begaan van de ‘overtreding’. In 2009 volgde ook de uitspraak. Hoewel de platenmaatschappijen in eerste instantie 4,5 miljoen dollar eisten vonniste de rechter anders. Tenenbaum moest 675.000 dollar betalen. Na een hoger beroep werd deze boete verlaagd tot een bedrag van 67.500 dollar. Nog steeds een fors bedrag voor het downloaden van 30 mp3 bestanden.
Na wederom een rechtszaak om ook deze boete van tafel te halen besloot de rechter de oude boete weer op te leggen. Na die uitspraak, die de Amerikaan dus verplicht tot het betalen van een boete van ruim een half miljoen, is het niet meer gelukt om de rechter en platenmaatschappijen op andere gedachten te brengen. Dit betekent dus dat Tenenbaum toch een half miljoen moet betalen voor het downloaden van 30 mp3 bestanden…
In Nederland is het downloaden van muziek via p2p programma’s niet illegaal. Het uploaden van muziek is dat wel. In tegenstelling tot Amerika is in Nederland nog nooit een particulier veroordeeld tot het betalen van zo’n absurd bedrag voor het downloaden van muziek via wat voor software dan ook. En dat lijkt ons een goede zaak.
Geef een antwoord