De Belgisch auteursrechtenorganisatie Sabam heeft bot gevangen in de rechtszaak die ze had aangespannen tegen internetproviders. Sabam is van mening dat providers die breedbandverbindingen aanbieden auteursrecht moeten betalen voor de schade die artiesten en labels leiden door mensen die gratis muziek downloaden via dit soort verbindingen.
De rechtbank in Brussel stak een stokje voor dit plan. Zij oordeelde dat providers slecht een doorgeefluik zijn en daarom niet verantwoordelijk zijn voor het verlies aan auteursrecht door illegale muziek downloads. De rechtszaak was aangespannen tegen drie grote providers en de Belgische staat. De providers Belgacom, Telenet en Voo zouden jaarlijks 3,4% van haar inkomsten uit breedbandabonnementen moeten afstaan.
30 miljoen per jaar
Mocht de maatregel doorgang hebben gevonden dan zou het Sabam jaarlijks ongeveer 30 miljoen aan inkomsten opleveren. Dit geld zou gebruikt worden om artiesten te compenseren. Sabam is van mening dat internetproviders veel omzet halen uit internetters die gratis muziek downloaden van internet. Een compensatie, die vergelijkbaar zou zijn aan de thuiskopieheffing in Nederland, zou daarom meer dan op zijn plaats zijn aldus Sabam.
Sabam gaat in hoger beroep aan de hand van deze uitspraak. De organisatie is van mening dat de rechtbank onvoldoende rekening heeft gehouden met de economische schade die artiesten lijden doordat mensen hun muziek gratis downloaden. Ook het grote voordeel dat providers halen uit het verkopen van snelle internetverbindingen en de hogere prijzen voor dit soort verbinden zou mee moeten tellen, aldus Sabam.
Geef een antwoord