China neemt nieuwe maatregelen die de verspreiding van muziek waarin kritiek wordt geuit op de Communistische Partij tegen te gaan. Aanbieders van streaming muziekdiensten moeten alle muziek die online geplaatst wordt controleren op inhoud. De nieuwe regel gaat niet direct in: pas vanaf 1 januari volgend jaar moet opruiende muziek van het internet af zijn.
China kiest ervoor om bedrijven zelf hun muziekaanbod te laten censureren omdat dat in de regel beter werkt dan overheidscensuur. Bedrijven lijken in de regel sneller geneigd om muziek te verwijderen omdat ze bang zijn voor de een hoge boete die overtreding van de regels met zich meebrengt.
China kent een rijke historie van censuur. Zo wordt de inhoud van het hele internet goed in de gaten gehouden door Chinese diensten. Zo verdwenen al verschillende websites waar mensen gratis muziek kunnen downloaden waarin kritiek wordt geuit op de regering.
De Chinese markt voor streaming muziek wordt gedomineerd door Alibaba en Baidu. Ook Tencent heeft een deel voor de markt in handen. Westerse aanbieders van online muziek opereren niet in China. Deze vorm van zelfcensuur zal er niet toe leiden dat Spotify, Apple Music en Deezer hard gaan werken om in China hun diensten op het gebied van streaming muziek te mogen aanbieden.
Geef een antwoord