Vorig jaar schreven we in het eerste bericht dat online kwam over de vele veranderingen in het gratis muziek downloaden via internet. Veel downloadprogramma’s die vroeger gebruikt werden, denk aan Napster en Kazaa, zijn uit de lucht gehaald. De gaten die die programma’s achterlieten zijn inmiddels gedicht door alternatieven om gratis muziek te downloaden.
Zo is Spotnet, voor muziek downloaden van Usenet, een grote speler geworden. Ook het gratis muziek downloaden via Google en Youtube hebben aan populariteit gewonnen. Ook het gratis muziek downloaden met p2p software als Frostwire en uTorrent is tegenwoordig een veelgebruikte manier.Daarnaast is het gratis muziek luisteren via websites als Grooveshark en Jango erg populair geworden. Ook het streamen van mp3 muziek naar computers, laptops en smartphones is sterk gegroeid. Spotify, Deezer en Napster zijn grote spelers geworden die legaal veel gratis muziek aanbieden op internet.
Veel providers leveren zelfs standaard gratis streaming muziek diensten mee bij het afsluiten van een (mobiel) internet abonnement. Zo krijg je bij KPN abonnementen een standaard Spotify abonnement en levert provider T-Mobile binnenkort abonnementen met een Deezer muziek abonnement.
Wat lastig is gebleven is het achterhalen van de legitimiteit van je gratis muziek download. Veel bronnen waar mp3 liedjes worden aangeboden doen schimmig over het al dan niet legaal zijn van de mp3 download. Omdat gratis muziek downloaden illegaal is voor muziek die zonder medeweten en zonder betaling aan de rechthebbende wordt aangeboden is het erg belangrijk om goed op te letten als je muziek gratis download. Wees kritisch als je gratis muziek uit de hitlijsten kunt downloaden, vaak is dat namelijk illegaal.
Vooralsnog wordt er in Nederland weinig actie ondernomen tegen mensen die illegaal gratis muziek downloaden. Wel is te zien dat de focus van organisaties als Brein steeds meer verschuift naar de mensen die al dan niet onwetend illegale muziek gratis downloaden. Zo werd de populaire torrent website Pirate Bay op last van de rechter afgesloten door veel Nederlandse providers vanwege het grote aanbod van illegale gratis muziek downloads.
Gelukkig zijn er genoeg legale alternatieven voor het gratis downloaden van muziek. Websites als Jamendo en Epitonic bieden enorme hoeveelheden legale gratis muziek downloads. Op de muziek die deze bedrijven aanbieden berust geen copyright. Het gratis downloaden van die muziek is dan ook helemaal legaal. Vrij onlangs kon je in een nieuwsbericht nog lezen over dat soort download websites.
Dit jubileumbericht sluiten we af met een paar statistieken. Zo trok deze website over gratis muziek downloaden ongeveer 520.000 bezoekers in haar eerste jaar. Al deze bezoekers bekenen ruim 1.2 miljoen pagina’s. De meest populaire daarvan waren de volgende:
- Muziek downloaden van Youtube
- Muziek downloaden met Frostwire
- Muziek downloaden met uTorrent
- Gratis muziek luisteren met Napster
Natuurlijk kon deze website nooit zo’n succes worden zonder haar trouwe bezoekers. Heb jij nu handige websites, goeie tips of gebruikersvriendelijke programma’s om gratis muziek te downloaden? Stuur ons dan een e-mail en misschien komt jouw naam wel op deze website te staan!
Geef een antwoord