Gesponsorde links

Muziek streamen

muziek streamen SpotifyStreamen is het nieuwe downloaden.
Handig, snel, legaal en bovendien in sommige gevallen helemaal gratis. Wil je alles weten over muziek streamen? Kijk dan eens hier:

Gratis muziek downloaden wellicht binnenkort illegaal

Gratis muziek downloaden toch illegaal?

Gratis muziek downloaden toch illegaal?

Nederland is een van de weinige landen in Europa waar het gratis downloaden van muziek, films en tv-series uit illegale bron legaal is. Volgens het Europees Hof in Brussel is die regel in Nederland onder geen beding toegestaan en zelfs in de strijd met de wet. Met deze uitspraak bestaat er een mogelijkheid dat gratis muziek downloaden misschien illegaal wordt in Nederland.

De Nederlandse regering stelt dat downloaden uit illegale bron hetzelfde is als het maken van een kopie van een muziek-cd of film-dvd. Daarmee is het gratis downloaden van muziek via Usenet legaal. Ook voor films geldt dezelfde wet, films downloaden van Usenet met bijvoorbeeld Spotnet mag in Nederland. Anders ligt dat voor het illegaal downloaden van spelletjes en software. Dat is ook hier onder geen beding toegestaan. Daarnaast is het verspreiden van muziek en films via p2p of andere upload-software illegaal.

Downloadverbod

Volgens de advocaat-generaal van het EU hof werkt Nederland met deze wet de massale verspreiding van illegale films en muziek in de hand. Dit oordeel is een advies aan de regering in Den Haag maar in veel gevallen neemt het Europese Hof deze over. Als dat gebeurt dan moet de Nederlandse regering een downloadverbod gaan instellen. Een expert op het gebied van het Europese hof vindt dat de conclusie van de advocaat-generaal erg streng is. Toch kan de regering een downloadverbod verplicht gaan stellen.

De uitspraak van de advocaat-generaal volgt op een rechtszaak die is aangespannen door grote electronicafabrikanten en winkels. Zij hebben geklaagd over de hoge thuiskopieheffing (een vergoeding voor de muziek- en entertainment industrie voor het aantal mensen dat thuis kopie├źn maakt van films en muziek) die zij moeten heffen over de verkoop van lege cd’s, dvd’s, mp3-spelers en harddiskrecorders. Deze thuiskopieheffing wordt mede bepaald door het aantal mensen dat gratis muziek en film download uit illegale bron. Op het moment dat er een verbod komt op het illegaal downloaden zou de thuiskopieheffing dus omlaag kunnen.

Privacy

De Nederlandse regering is tot nu toe altijd tegen een verbod op het gratis downloaden van muziek en films geweest. Vooral de privacy van individuele gebruikers speelt daarbij een grote rol. Op het moment dat het downloaden uit illegale bron niet is toegestaan moeten zij kunnen worden vervolgd. En dat kan pas op het moment dat in een thuissituatie is vastgesteld dat mensen gratis illegaal downloaden.

Geef een antwoord

Je kan deze HTML-tags gebruiken

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.