Gesponsorde links

Muziek streamen

muziek streamen SpotifyStreamen is het nieuwe downloaden.
Handig, snel, legaal en bovendien in sommige gevallen helemaal gratis. Wil je alles weten over muziek streamen? Kijk dan eens hier:

Het downloadverbod: houdt iemand zich eraan?

Op Tweakers verscheen vandaag een uitgebreid artikel waarin de zin en onzin over het downloadverbod in Nederland uit de doeken wordt gedaan. Vooral de vraag of mensen die gratis muziek downloaden zich zorgen moeten maken over eventuele vervolging wordt uitgebreid behandeld. De conclusie van het artikel is tweeledig.

Het downloadverbod in Nederland betekent in ieder geval dat het downloaden uit illegale bron strafbaar is. Het Openbaar Ministerie zal echter individuele downloaders met rust laten. En dat is bijzonder want het verbod op gratis downloaden is wel een strafrechtelijk verbod waardoor het Openbaar Ministerie er wel mee aan de slag zou kunnen gaan.

Vervolging wel mogelijk

Dat het Openbaar Ministerie mensen die gratis muziek downloaden niet zal vervolgen betekent niet dat mensen zich geen zorgen hoeven te maken. Want platenmaatschappijen en andere auteursrechthebbenden kunnen mensen die gratis downloaden gewoon aanklagen. Het lijkt niet aannemelijk dat dit gaat gebeuren. Stichting Brein heeft als vertegenwoordiger van de auteursrechthebbenden in Nederland al laten weten individuele downloaders met rust te laten.

Dat Brein niet tot vervolging overgaat wil niet zeggen dat gratis downloaden zonder enig gevaar is. Platenlabels, filmmaatschappijen en andere partijen wiens auteursrecht geschonden wordt kunnen namelijk altijd zelf iemand aanklagen die gratis muziek download. Dit was vorig jaar al bijna gebeurt toen een Duits bedrijf iemand die illegaal films downloadde wilde vervolgen. Het bedrijf kreeg de bewijslast niet rond.

Bittorrent riskant/Nieuwsgroepen veilig

Tenslotte lijkt het erop dat vooral mensen die gratis muziek downloaden via Bittorent zich zorgen moeten maken. Om mensen te kunnen aanklagen voor een illegale download is namelijk een ip-adres nodig. Als je download via Bittorrent dan is dat ip-adres makkelijk te achterhalen via je provider. Heel anders wordt dat als je via Spotnet of SABnzbD download: providers kunnen voor downloads via Usenet niet achterhalen of je download illegaal of legaal is.

Geef een antwoord

Je kan deze HTML-tags gebruiken

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.