Gesponsorde links

Muziek streamen

muziek streamen SpotifyStreamen is het nieuwe downloaden.
Handig, snel, legaal en bovendien in sommige gevallen helemaal gratis. Wil je alles weten over muziek streamen? Kijk dan eens hier:

Illegaal muziek downloaden per direct strafbaar in Nederland

Illegaal muziek downloaden is vanaf vandaag niet meer toegestaan in Nederland. Volgens het Europese Hof is de thuiskopieheffing, die artiesten en platenlabels moest compenseren voor schade uit illegale muziek downloads, niet voldoende. Na deze uitspraak van het Europese Hof liet het ministerie van Justitie weten dat het downloaden van muziek, maar ook van films en tv-series, dan ook niet meer is mag.

Illegaal muziek downloaden is vanaf nu strafbaar.

Illegaal muziek downloaden is vanaf nu strafbaar.

Het verbod op het illegaal en gratis downloaden van muziek stond al geruime tijd ter discussie. Aan het begin van dit jaar werd al bekend dat het Europese Hof zich zou buigen over de thuiskopieheffing als compensatie voor schade door illegale muziek downloads. Ook wilde de VVD al eerder een download-verbod, dat plan kwam echter niet door de tweede kamer.

Illegaal downloaden moedigt illegale verspreiding aan

De Nederlandse wet is volgens het Europese Hof erg schadelijk voor de houders van rechten op films, muziek en tv-series. Het is volgens dat hof onacceptabel dat er in Nederland geen wet is die onderscheid maakt tussen downloaden en kopiƫren uit een legale bron (zoals een cd of lp die je zelf bezit) en het downloaden van film- en muziekbestanden uit illegale bron.

Het gebrek aan een verbod op illegaal muziek downloaden moedigt het verspreiden van deze illegale downloads aan concludeert het Europees Hof. Daardoor levert de thuiskopieheffing en het ontbreken van een verbod op downloaden van muziek en films voor lagere verkoopopbrengsten voor de entertainment-industrie.

Gratis muziek downloaden mocht wel

In Nederland was het gratis downloaden van muziek en films tot vandaag legaal in Nederland zolang deze downloads bedoeld waren voor thuisgebruik. Daarnaast was het verspreiden van illegaal gedownloade muziek en films niet toegestaan. De Nederlandse wet hoeft volgens de woordvoerder van Justitie die dit nieuws bekend maakt niet te worden aangepast: er wordt nergens vermeld dat het het downloaden uit illegale bronnen is toegestaan.

Illegale bronnen die in Nederland vaak gebruikt worden voor het illegaal downloaden van muziek zijn Usenet en Bittorrent. Veel muziek (maar zeker niet alle) die via deze netwerken wordt verspreid wordt illegaal aangeboden: zowel labels als artiesten verdienen niets met mp3 bestanden die via Usenet en Bittorrent worden verspreid.

Gevolgen voor gebruikers: legaal muziek downloaden

Legale muziekdiensten zoals Spotify, Deezer maar ook websites zoals Youtube hebben de betalingen voor rechthebbenden goed geregeld: deze aanbieders van gratis muziek blijven dus gewoon legaal te gebruiken in Nederland. Op dat gebied verandert er dus niets.

Ook Stichting Brein laat weten dat zij met deze uitspraak haar pijlen niet zal richten op thuisgebruikers die illegaal gratis muziek downloaden. Volgens een woordvoerder van de stichting zal zij zich blijven richten op de mensen die illegaal gedownloade films en muziekbestanden verspreiden.

Geef een antwoord

Je kan deze HTML-tags gebruiken

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.