
Grooveshark
De onlangs afgesloten overeenkomst tussen de Belgische copyright waakhond Sabam en de gratis muziek streaming dienst Grooveshark maakt Grooveshark niet legaal in Belgie. Dit verklaart de maatschappij die de rechten van alle Belgische muzieklabels beheert. Zij hebben namelijk geen akkoord met Grooveshark en zo’n akkoord zal er volgens de organisatie ook niet snel komen.
De deal die Grooveshark onlangs afsloot betreft namelijk alleen de auteursrechten op muziek downloads via Grooveshark. Dit betekent dat artiesten die de muziek maken wel betaald worden uit de deal tussen Sabam en Grooveshark. De producenten van de gratis muziek op Grooveshark krijgen echter niet betaald, zij zullen opnieuw met Grooveshark om tafel moeten.
Dit laatste zal niet snel gebeuren verwacht Simim, de beheersorganisatie van Belgische muziek producenten. Labels zouden geinteresseerd zijn in een deal met Grooveshark als de legale status van de streaming muziek dienst minder omstreden zou zijn. Daarnaast hebben weinig producenten en labels oren naar een gemeenschappelijke deal met Grooveshark. Liever zou elk label haar eigen deal lsuiten.
Grooveshark is een lastig produkt. Lastiger dan bijvoorbeeld Spotify of Deezer. Het verschil met deze diensten is dat gebruikers zelf muziek kunnen uploaden en downloaden via Grooveshark. De vier grootste muziek labels in Amerika hebben Grooveshark om die reden dan ook gedaagd. De muziekdiensten van Spotify, Napster en Deezer werken met centrale catalogi waardoor veel duidelijk is wie recht heeft op wat voor vergoeding. Over de legaliteit van Grooveshark in Nederland is niets bekend. De website voor het gratis muziek downloaden en luisteren kan in ieder geval probleemloos bezocht worden via Nederlandse providers.
Geef een antwoord