Gesponsorde links

Muziek streamen

muziek streamen SpotifyStreamen is het nieuwe downloaden.
Handig, snel, legaal en bovendien in sommige gevallen helemaal gratis. Wil je alles weten over muziek streamen? Kijk dan eens hier:

Muziek downloaden zal ondanks verbod niet tot boetes leiden

Downloaden van muziek is verboden, handhaving is vrijwel onmogelijk.

Het handhaven van het downloadverbod is vrijwel onmogelijk.

Als je in Nederland illegaal en gratis muziek download dan riskeer je vooralsnog geen boete of strafrechtelijke vervolging. Het handhaven van het downloadverbod lijkt namelijk, volgens internet-jurist Arnoud Engelfriet, vrijwel onmogelijk.

Het vervolgen van mensen die gratis muziek en films downloaden is een juridisch vraagstuk: binnen de context van de nu nog geldende thuiskopieheffing zijn boetes en andere straffen absoluut ongepast. Iedereen in Nederland betaalt nu nog een heffing op geheugen, smartphones en harde schijven. Een boete voor het gratis downloaden van muziek zou daar dan bovenop komen.

Allen labels en tv-bedrijven kunnen schade claimen bij downloaders

De enige partijen die wel schade kunnen claimen zijn platenlabels en filmmaatschappijen. Zij kunnen namelijk zelf via justitiele weg individuele mensen die gratis muziek en film downloaden opsporen en laten vervolgen. De kans dat dat gebeurt is echter vrij klein: veel labels en maatschappijen hebben een deel van het succes van artiesten, films en tv-series te danken aan mensen die gratis downloaden

Een voorbeeld hiervan is de tv-zender HBO. Zij kunnen gemakkelijk een paar euro per gedownloade aflevering vragen van mensen die populaire series downloaden. Het geld dat het bedrijf dan binnenhaalt weegt echter niet op tegen de imago-schade die de tv-zender oploopt: veel mensen die gratis downloaden sluiten op een later moment namelijk alsnog een betaald abonnement af om tv te kijken via HBO.

Ook Brein mag in Nederland geen mensen vervolgen die gratis muziek downloaden van internet. Brein is in Nederland alleen bevoegd is om via de rechter een verbod op het downloaden van films, tv-series en muziek te eisen. Brein zelf gaat daar in mee: het bedrijf laat weten zich uitsluitend te richten op websites die gebruikt kunnen worden om gratis te downloaden. Denk dan aan mp3-zoekmachines maar ook torrent-websites (zoals de Pirate Bay).

Gebruik jij internet om films of muziek te downloaden? Maak je dan voorlopig nog geen zorgen over het nieuwe downloadverbod. Er zal nog heel wat moeten gebeuren voordat individuele downloaders in Nederland vervolgd gaan worden door justitie. Overweeg aan de andere kant echter wel legale alternatieven voor het luisteren naar muziek en het kijken van tv-series en films.

Geef een antwoord

Je kan deze HTML-tags gebruiken

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.