Gesponsorde links

Muziek streamen

muziek streamen SpotifyStreamen is het nieuwe downloaden.
Handig, snel, legaal en bovendien in sommige gevallen helemaal gratis. Wil je alles weten over muziek streamen? Kijk dan eens hier:

Muziek-industrie pleit voor meer blokkades van download websites

'Het aantal websites waarop je gratis muziek kunt downloaden moet verder worden ingeperkt' aldus de muziekindustrie.

‘Het aantal websites waarop je gratis muziek kunt downloaden moet verder worden ingeperkt’ aldus de muziekindustrie.

Volgens de IFPI, een belangenbehartiger voor de wereldwijde muziekindustrie, zijn blokkades van websites waar mensen gratis muziek kunnen downloaden erg effectief. De organisatie pleit dan ook voor meer blokkades van download websites zoals de Pirate Bay. Ook mobiele download websites voor muziek, zoals het erg populaire Tubidy, zouden meer geblokkeerd moeten worden.

De laatste jaren is het blokkeren van websites waar je gratis muziek kunt downloaden erg populair geworden voor lokale overheden. Ook in Europa en Amerika wordt het blokkeren van sites als effectief middel gezien tegen het bestrijden van illegaal downloaden. In Engeland zijn momenteel meer dan 30 websites geblokkeerd waarop illegale content gedeeld wordt.

Blokkeren effectief of niet?

De meningen over de effectiviteit van het blokkeren van download-websites zijn verdeeld. Tegenstanders waarschuwen voor het inperken van de vrijheid van meningsuiting en de risico’s van het blokkeren van websites die helemaal geen inbreuk maken op het auteursrecht.

De muziekindustrie, aan de andere kant, is het hier uiteraard niet mee eens: volgens hen staan zowel artiesten als platenmaatschappijen achter alle plannen die het blokkeren van websites mogelijk moeten maken.

IFPI: Minder mensen downloaden muziek

Volgens de IFPI blijkt dat in een aantal Europese landen het aantal mensen dat gratis muziek download via illegale websites flink te daalt. De organisatie concludeert dan ook dat het blokkeren van website duidelijk effect heeft. Zo blijkt dat het aantal bittorrent downloads voor muziek met 11 procent is afgenomen in landen waar torrent-websites zoals de Pirate Bay zijn geblokkeerd. Vooral in Italiƫ en Engeland is het aandeel van Bittorrent downloads voor muziek flink afgenomen. Daar hebben rechters namelijk verreweg de meeste torrent-sites laten blokkeren.

Landen waar de toegang tot de Pirate Bay, en andere torrent sites, niet geblokkeerd is zagen in dezelfde periode een groei van 15% van het aantal mensen dat muziek downloaden via torrents. Niet duidelijk is overigens of het totaal aantal downloads is gemeten of dat alleen is gekeken naar het aantal pageviews op torrent-websites.

De IFPI besluit haar onderzoek met de conclusie dat er nog veel werk te verrichten is. Zo zouden in veel meer landen blokkades moeten worden ingesteld zodat mensen die willen downloaden dat niet meer gemakkelijk via internet kunnen doen. Daarnaast zouden ook mobiele netwerken en websites mee moeten worden genomen.

Geef een antwoord

Je kan deze HTML-tags gebruiken

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.