Gesponsorde links

Muziek streamen

muziek streamen SpotifyStreamen is het nieuwe downloaden.
Handig, snel, legaal en bovendien in sommige gevallen helemaal gratis. Wil je alles weten over muziek streamen? Kijk dan eens hier:

Muziekindustrie gegroeid door streaming muziek

de omzet voor muziek steeg dankzij muziek streamen

de omzet voor muziek steeg dankzij muziek streamen

De sterke groei van streaming muziekdiensten zoals Spotify en Deezer heerft ertoe geleid dat de Nederlandse muziek-industrie in de eerste helft van 2013 voor het eerst in jaren meer omzet heeft gehaald dan het halve jaar daarvoor. De grote streaming muziekdiensten in Nederland hebben in de genoemde periode twee keer zoveel geld overgemaakt naar de rekeningen van platenmaatschappijen dan in de laatste maanden van vorig jaar.

Dit is uiteraard goed nieuws voor Nederlandse artiesten en platenmaatschappijen. Doordat mensen de afgelopen jaren veel gratis muziek van het internet downloaden daalde de omzet al jaren achtereen. In de eerste helft van dit jaar groeide de omzet dus: van 57 miljoen naar 58.1 miljoen. Een en ander blijkt uit cijfers van brancheorganisatie NVPI.

Het bedrag van 58.1 miljoen euro ligt trouwens nog wel ruim onder de omzetten die de muziekindustrie aan het begin van 2000 haalden.

Streaming muziek is de toekomst

De eerste stijging van muziek-inkomsten is in zijn geheel te danken aan de inkomsten uit streaming muziek. De Nederlandse streaming muziek diensten waren verantwoordelijk voor een omzet van bijna 16 miljoen euro.

De verkoop van fysieke muziek-dragers, zoals cd’s, lp’s en dvd’s, behaalden een omzet van ruim 34 miljoen euro. Een flinke daling van ruim 18% vergeleken met de laatste 6 maanden van vorig jaar. Mensen die muziek downloaden via muziekwinkels als iTunes gaven tenslotte 8,3 miljoen euro uit, een daling van 2%.

De opbrengsten die muziek via radio en tv opbracht is niet meegenomen in deze cijfers. Dit bedrag zal ongeveer uitkomen op 12miljoen voor de eerste 6 maanden van dit jaar en moet uiteindelijk worden opgeteld bij de 58 miljoen waarvan in dit artikel sprake is.

De stijging van de omzet is volgens de NVPI deels te wijten aan de blokkade van de Pirate Bay. De cijfers van vorige week weerleggen deze uitspraak. Verder is de stijging van de muziek-omzet ook te danken aan het gemak van streaming muziekdiensten als Spotify en Deezer, aldus de directeur van de NVPI.

1 reactie opMuziekindustrie gegroeid door streaming muziek

Geef een antwoord

Je kan deze HTML-tags gebruiken

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.