
De Nederlandse muziekindustrie is het afgelopen jaar met 1% gegroeid vergeleken met vorig jaar.
De Nederlandse muziekindustrie heeft voor het eerst in 12 jaar weer meer verdiend dan een jaar eerder. Dankzij muziek streaming diensten zoals Deezer, Spotify en Google All Access konden artiesten en platenmaatschappijen 38 miljoen euro bijschrijven. Dat bedrag is twee keer zo hoog als in 2012. Terwijl muziek streaming groeide daalde het aantal mensen dat betaald muziek downloaden.
Over het jaar 2013 verdiende de muziekindustrie dankzij muziek streaming 38 miljoen euro. Een jaar eerder bedroeg de omzet uit online muziek bijna 18 miljoen. Nederlanders zijn in 2013 dus fors meer betaald muziek gaan streamen. Uit de cijfers van de Nederlandse branchevereniging NVPI is niet zichtbaar hoe de verhouding ligt tussen advertentie-inkomsten en betaalde muziek-streaming abonnementen.
Eindelijk weer groei
Door de sterke groei van de inkomsten uit muziek-streaming groeide de hele Nederlandse muziekbranche. En dat was nodig, de afgelopen 12 jaar kende jaarlijks een daling van de omzet uit muziek. De totale inkomsten over alle muziekverkopen in Nederland bedroeg in 2013 iets meer dan 130 miljoen euro. Een jaar eerder was dat bedrag nog 128,8 miljoen.
In de jaren 2002 tot 2012 daalde de omzet uit muziek sterk; veel mensen stapten over op het gratis downloaden van muziek van internet. Vooral de Napster en Kazaa software was verantwoordelijk voor een sterke daling van de muziekverkopen.
Verreweg de grootste inkomstenbron voor de muziekindustrie is nog steeds de fysieke geluidsdrager. Er werd voor ruim 76 miljoen euro aan cd’s, lp’s en muziek-dvd’s verkocht. Ook de omzet uit ringtones steeg sterk, van 400.000 euro naar 600.000 euro.
Daling muziek downloads
Terwijl de omzet uit muziek streaming steeg daalde de omzet uit betaalde muziek downloads. Er werd over heel 2013 voor miljoen euro minder aan muziek gedownload. Deze daling is in zijn geheel te wijten aan de opkomst van streaming diensten.
Geef een antwoord