Sociale netwerken als Facebook, Hyves en Twitter kunnen niet verplichtworden tot het instellen van een filtersysteem om het uitwisselen van illegale downloads tegen te gaan. Deze uitspraak deed het Europese Hof van Justitie vandaag.
Deze uitspraak volgde op een rechtszaak die de Belgische variant van het Nederlandse Brein, Sabam, in 2009 aanspande tegen social media site Netlog. Volgens Sabam maakten veel leden van die website zich op grote schaal schuldig aan het gratis aanbieden van muziek en films. In de oorspronkelijke rechtszaak eiste Sabam dat Netlog alle illegale downloads via de website, waaronder uiteraard muziek en films, zou staken. De dwangsom in diezelfde rechtszaak bedroeg maar liefst 1000 euro per dag.
De juristen van Netlog vonden uiteraard dat de website niet verplicht kan worden tot zo’n verbod tegen illegaal downloaden. Volgens die juristen kwam de eis neer op een ‘algemene toezichthouding’ en volgens een Europese richtlijn voor electronische handel is dat juist verboden. Na een lange rechtszaak stelde het Europese hof van justitie Netlog in het gelijk: het bedrijf hoeft geen maatregelen te treffen om het gratis muziek downloaden via haar servers te blokkeren.
Als reden voor dit vonnis wees de rechter een aantal aspecten aan. Allereerst zou een filter tegen illegale downloads erg omvangrijk zijn, het bedrijf moet dan namelijk alle informatie die haar gebruikers publiceren filteren. Daarnaast zou Netlog ook nog eens een systeem moeten ontwikkelen dat gratis downloads in de toekomst onmogelijk maakt. Het hof besloot met de opmerking dat de kosten in verhouding tot de opbrengsten veel te hoog zijn. De site zou een kostbaar en ingewikkeld systeem moeten ontwikkelen dat exclusief door haar betaald zou moeten worden.
Een tweede aspect op het voorgestelde filter waar de rechtbank aanmerkingen op had is de aantasting van de privacy van consumenten. Door een filter op illegale downloads in te stellen worden ook allerhande privé zaken doorzocht. En dat is natuurlijk niet zo netjes als het je alleen gaat om het tegengaan van gratis downloaden. Kortom een goed vonnis voor mensen die via Facebook, Hyves of Netlog gratis muziek uitwisselen. Minder goed nieuws voor de platenmaatschappijen, auteursrechten organisaties en natuurlijk de artiesten.
Geef een antwoord