Gesponsorde links

Muziek streamen

muziek streamen SpotifyStreamen is het nieuwe downloaden.
Handig, snel, legaal en bovendien in sommige gevallen helemaal gratis. Wil je alles weten over muziek streamen? Kijk dan eens hier:

Thom Yorke haalt muziek van Spotify *update*

Thom Yorke haalt muziek van Spotify

Thom Yorke & Spotify

De zanger van de Britse band Radiohead, Thom Yorke, heeft gisteren zijn solo-album The Eraser van muziek streamingdienst Spotify gehaald. Ook zijn producer Nigel Godrich heeft gisteren een album waar beide artiesten aan hebben gewerkt van Spotify laten verwijderen. Beide grote namen in de muziek industrie deden dat uit onvrede over de betalingen die vooral kleine artiesten ontvangen van Spotify.

Beide artiesten hebben een groot aantal tweets doen uitgaan waarin ze tekst en uitleg gaven over het verwijderen van hun muziek van Spotify. Het belangrijkste statement dat Godrich liet uitgaan was het volgende:

“Iemand moet het doen. Het is slecht voor nieuwe muziek. De muziekindustrie wordt overgenomen via de achterdeur. En als we het niet eerlijker maken voor nieuwe artiesten en muziekproducenten, zal de kunst eronder lijden. Besef het goed: dit zijn dezelfde oude industriële organisaties die het distributiesysteem in een wurggreep willen krijgen.

Volgens Godrich zijn streaming muziekdiensten slecht voor de industrie omdat de bedrijven achter deze nieuwe diensten dezelfde bedrijven zijn die de muziek industrie jarenlang in een wurggreep hebben gehouden. De kleine muziek-uitgevers en onbekendere artiesten hebben echter geen enkele baat bij muziekdiensten als Spotify. Deze artiesten worden aan de andere kant min of meer gedwongen hun muziek aan te bieden via de dienst.

Naast Thom York en producer Godrich hebben in het verleden ook andere artiesten al geklaagd over de magere inkomsten die zijn uit Spotify halen. Sommige bands krijgen 10 dollar betaald voor 10.000 afgespeelde tracks terwijl andere artiesten klagen over een vergoeding van een halve cent per gestreamd liedje.

Spotify

Met Spotify is het mogelijk om voor 10 euro per maand muziek te streamen naar mobiele apparaten zoals iPads en smartphones. Daarnaast kunnen gebruikers voor diezelfde 10 euro ook muziek downloaden naar hun mobiele apparaat om deze op een later moment af te spelen. De kritische geluiden uit de muziek wereld zullen streaming muziek diensten niet afschrikken. Pas op het moment dat meer artiesten hun muziek verwijderen van de dienst kan het wel eens vervelend worden voor Spotify.

In een reactie laat Spotify weten zich van geen kwaad bewust te zijn. Dit jaar verwacht het bedrijf 1 miljard dollar uit te betalen aan artiesten en platenmaatschappijen. Tot nu toe heeft het bedrijf al ruim 500 miljoen dollar betaalt aan artiesten die hun muziek streamen en laten downloaden via Spotify.

Bron: NRC

Geef een antwoord

Je kan deze HTML-tags gebruiken

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.