Gesponsorde links

Muziek streamen

muziek streamen SpotifyStreamen is het nieuwe downloaden.
Handig, snel, legaal en bovendien in sommige gevallen helemaal gratis. Wil je alles weten over muziek streamen? Kijk dan eens hier:

Thuiskopieheffing blijft gemoederen bezighouden

De thuiskopieheffing is te hoog aldus een Haagse rechter.

De thuiskopieheffing is te hoog aldus een Haagse rechter.


De veelbesproken en omstreden thuiskopieheffing blijft de gemoederen bezighouden. Vorig jaar nog bleek dat de thuiskopieheffing door het verbod op gratis muziek downloaden uit illegale bron eigenlijk overbodig was geworden. Nu blijkt dat de rechter vindt dat de heffing in de periode voor het verbod op downloaden veel te hoog is geweest. De rechter vindt namelijk dat schade die artiesten hebben geleden doordat mensen hun muziek gratis downloaden niet meegeteld mag worden in de heffing.

De rechtbank in Den Haag oordeelde dat de heffing veel te hoog is geweest omdat door het verbod op illegaal downloaden en de daardoor verlaagde thuiskopieheffing ook over 2014 en 2013 een te hoge heffing van toepassing is geweest. De rechtszaak werd aangespannen door drie laptopfabrikanten die vinden zij door de thuiskopieheffing schade oplopen omdat ze hun laptops tegen een hogere prijs moeten verkopen dan wenselijk is.

De thuiskopieheffing werd in Nederland gestart omdat de muziekindustrie vond dat men gecompenseerd moest worden voor mensen die thuis een kopie voor eigen gebruik maakten van gekochte cd’s, dvd’s en lp’s. Toen het gratis downloaden van muziek populair werd ging de heffing omhoog omdat ook deze schade gecompenseerd moest worden. In 2014 oordeelde het Europese hof dat het Nederlandse beleid rondom downloaden uit illegale bron in strijd was met Europese wetten. Daarop werd in Nederland een verbod op gratis downloaden uit illegale bron van kracht.

Ondanks het downloadverbod en het oordeel van de rechter werd de thuiskopieheffing niet afgeschaft. De staatssecretaris van justitie was namelijk van mening dat de heffing nog steeds van toepassing was omdat mensen nog steeds kopieën van muziek en films voor eigen gebruik maken. De laptopfabrikanten wezen er in de rechtszaak op dat het aantal mensen dat een kopie van een cd of dvd voor eigen gebruik maakt verwaarloosbaar klein is. Dat lage aantal rechtvaardigt een heffing van in totaal 30 miljoen euro niet, aldus de advocaat van de eisers.

De rechter was het eens met de fabrikanten en stelde ze in het gelijk. Daardoor lijkt de kans groot dat de overheid de thuiskopieheffing drastisch gaat verlagen. Verder lijkt een vervolgzaak logisch waarin de fabrikanten het teveel betaalde geld terug eisen.

Geef een antwoord

Je kan deze HTML-tags gebruiken

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.