Gesponsorde links

Muziek streamen

muziek streamen SpotifyStreamen is het nieuwe downloaden.
Handig, snel, legaal en bovendien in sommige gevallen helemaal gratis. Wil je alles weten over muziek streamen? Kijk dan eens hier:

Verbod op illegaal downloaden; thuiskopieheffing kan omlaag

Thuiskopieheffing gaat omlaag door downloadverbod.

Thuiskopieheffing gaat omlaag door downloadverbod.

Door het verbod op het illegaal en gratis downloaden van muziek, films en tv-series gaat de thuiskopieheffing omlaag. Deze heffing is bedoeld voor auteursrechthebbenden, zij worden via de heffing gecompenseerd voor mensen die een kopie maken van een muziek-cd of dvd. Doordat het gratis downloaden van muziek en films uit illegale bron niet langer is toegestaan in Nederland heeft de thuiskopieheffing geen nut meer.

Per 1 januari gaat de heffing flink omlaag, momenteel ligt deze nog tussen de 0,05 cent en 6 euro. Omdat consumenten nog steeds backup-cd’s mogen maken van fysieke cd’s verdwijnt de thuiskopieheffing niet helemaal. Toch is het vreemd dat het kabinet de thuiskopieheffing zag als compensatie voor artiesten door schade die werd opgelopen door illegale downloads; mensen die veel opslagmedia kochten voor legale opslag hebben dus jarenlang betaald voor mensen die gratis muziek downloaden uit illegale bron.

De meeste heffingen op opslagmedia gaan omlaag. Toch is dat niet alle gevallen het geval. Zo gaat de heffing op tablets met een geheugen tot 16 GB omhoog van 3 euro naar 3 euro 50. Waarom dat het geval is, is onduidelijk. Voor tablets met een groter opslaggeheugen gaat de heffing omlaag naar 3 euro 50. Ook smartphones (denk aan iPhone en Android modellen) worden nu lager belast, net zoals hdd-recorders.

eBook-readers ook belast

Naast lagere thuiskopieheffingen op smartphones, mp3 spelers en tablets komt er ook een heffing op e-readers. Deze apparaten om ebooks te lezen waren tot nu toe vrijgesteld van thuiskopieheffing. In de nieuwe situatie wordt elke verkochte e-reader belast met een heffing van 70 cent.

Sinds de uitspraak van het Europese Hof in Brussel in mei van dit jaar geldt er in Nederland een verbod op downloaden uit illegale bron. Sinds die maand is het in Nederland verboden om films, tv-series en muziek te downloaden van het internet waarop copyright berust.

Geef een antwoord

Je kan deze HTML-tags gebruiken

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.