
DRM werkt niet
Op Torrentfreak verscheen gisteren een artikel over een onderzoek naar de effectiviteit van DRM. Uit dat onderzoek bleek dat platenmaatschappijen en muzikanten er beter aan doen om hun muziek zonder DRM aan te bieden. In het onderzoek werden de album verkopen van vier grote labels vergeleken. Eerst werden de verkopen van individuele albums met DRM opgeteld, later de verkopen van dezelfde albums zonder de veelbesproken kopieerbeveiliging.
Muziek zonder DRM? +10% verkopen
Toen de aantallen verkochte albums met en zonder DRM vergeleken werden bleek dat de verkopen van albums zonder DRM gemiddeld 10% hoger lag dan de verkoop van albums met DRM. Vooral onbekende muziek profiteerde erg van de verkoop zonder DRM. Albums van artiesten die minder bekend zijn verkochten tot 30% beter zonder DRM. Populaire albums van bekende artiesten zoals Rihanna en Eminem profiteerden niet van het weglaten van DRM.
De reden van de hogere omzet voor onbekende artiesten lijkt hem te zitten in het gemak waarmee kopers hun album kunnen verspreiden naar vrienden en bekenden. Zonder DRM is het uitwisselen van mp3 bestanden erg gemakkelijk. Deze uitwisseling zorgt er echter voor dat mensen die de muziek in eerste instantie gratis downloaden later alsnog overgaan tot het kopen van een album. Volgens het onderzoek is het voor onbekende artiesten belangrijk om ontdekt te worden. In het proces van ontdekken lijkt DRM eerder tegen dan mee te werken: logisch natuurlijk muziek zonder DRM kun je gemakkelijk verspreiden onder vrienden en kennissen.
Helemaal nieuw is deze conclusie rond het nut van DRM niet. Steve Jobs liets in 2007 al weten dat hij het nut van DRM absoluut niet zag. Ook binnen de muziekindustrie klinken steeds vaker kritische geluiden rondom DRM als middel tegen illegaal muziek downloaden.
Geef een antwoord