Gesponsorde links

Muziek streamen

muziek streamen SpotifyStreamen is het nieuwe downloaden.
Handig, snel, legaal en bovendien in sommige gevallen helemaal gratis. Wil je alles weten over muziek streamen? Kijk dan eens hier:

Youtube moet uploads in Duitsland filteren

Youtube moet filteren op muziek downloads

Youtube

Youtube is volgens een Duitse rechtbank verantwoordelijk voor de muziek en videoclips die gebruikers op de video-website plaatsen. Met onmiddelijke ingang moet Youtube dan ook actief gaan filteren op eventuele copyrightschendingen. Het goede nieuws: Youtube hoeft bestaande video’s niet te controleren op eventuele illegale muziek of beelden.

Toch is deze uitspraak een flinke slag voor Youtube. Het bedrijf claimt sowieso niet verantwoordelijk te zijn voor beelden en muziek die gebruikers uploaden. Daarnaast betekent het dat Google, de eigenaar van Youtube, flink zal moeten investeren in hard- en software om het filteren op copyrightschendingen mogelijk te maken. Ook moet het bedrijf op basis van de filter software illegale muziek uploads weigeren.

Youtube werd in 2010 gedaagd door de Duitse variant van onze eigen Buma/Stemra. Deze organisatie eiste dat Youtube royalties betaalde over 12 muziek tracks die via de site beluisterd konden worden. In eerste instantie werd door beide partijen overlegd maar al vrij snel trok Youtube de stekker uit deze gesprekken waarna de GEMA naar de rechtbank stapte.

Youtube heeft ook nu al mogelijkheden om te filteren op illegale muziek. Om dit filter werkend te krijgen moeten uitgevers en eigenaren van muziek zelf vergelijkingsmateriaal aanleveren. De rechtbank vond dit argument van Youtube niet goed genoeg, rechthebbenden mogen op alle mogelijke manieren Google wijzen op eventuel copyright overtredingen. Zodra eigenaren van muziek Google en Youtube hebben gewezen op een overtreding moet Youtube de video en alle andere live-versies van dezelfde video verwijderen. Ook moet het bedrijf aan de hand van deze eerste melding ook toekomstige illegale uploads weigeren.

Of deze uitspraak ook gevolgen heeft voor Youtube gebruikers in Nederland is vooralsnog de vraag. Wel zet deze uitspraak de deur open voor andere platenmaatschappijen die Youtube willen aanpakken, eerst alleen in Duitsland maar wellicht later ook in andere Europese landen.

Dit artikel is een bewerking van een artikel met dezelfde strekking op Tweakers.net (bron).

Geef een antwoord

Je kan deze HTML-tags gebruiken

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.